Tradycje

Tradycje

Tradycje, obchody, święta... Jak to wygląda na Bornholmie? Czy duńskie Boże Narodzenie bardzo różni się od naszego? Czy świeżą lub wędzoną rybę można tutaj skosztować przez cały rok? Lepiej zjemy w restauracji w mieście, a może w przydrożnej gospodzie?

Duńskie kulinaria

1.

Duńskie kulinaria

Duński bekon, duńskie masło, duńskie piwo. Dania to kraj znany z wielu produktów rolnych, a rolnictwo odgrywa istotną rolę w tworzeniu dochodu narodowego. Do producentów najbardziej znanych towarów eksportowych, takich jak Lurpak (masło) oraz Carlsberg i Tuborg (piwo) w ostatnich latach dołączyli mniejsi wytwórcy, którzy bardzo wzbogacili duńską...

WIĘCEJ

Boże narodzenie w Danii

2.

Boże narodzenie w Danii

W duńskich Świętach Bożego Narodzenia znaleźć można wiele podobieństw do polskich tradycji świątecznych, ale jest też kilka barwnych zwyczajów charakterystycznych dla tego kraju. Duńczycy na przykład nie wyobrażają sobie Świąt bez glogg - mocnej odmiany grzanego wina, wigilijnej kolacji bez mięsa oraz wszędobylskich skrzatów "nisse".

WIĘCEJ

Wędzone przysmaki

3.

Wędzone przysmaki

Dania jest sławna ze swych wędzonych produktów, do których należą wszelkie specjały, od łososia do serów. W wersji wędzonej trafia też późną jesienią na duńskie stoły sarnina. Tradycja wędzenia sięga kilku wieków wstecz, kiedy był to podstawowy sposób przechowywania łatwo psujących się produktów spożywczych. Obecnie o żywotności tej tradycji decyduje wspaniały aromat...

WIĘCEJ